I přes mnohaletá a opakovaná prohlášení renomovaných zdravotnických center, že diety, jako dlouhodobé řešení obezity, mají jen limitovaný účinek, se vždy objeví nějaká nová “hit” dieta, která prý “zaručeně vyřeší” různé zdravotní problémy, nedostatek energie, stárnutí , obezitu a mnohdy dokonce i rakovinu apod. Vždy se též najdou nějací známí sportovci, různé celebrity, dokonce i lékaři, kteří veřejně odpřisáhnou,mnohdy za značnou odměnu, magické účinky této diety. Napíše se několik bestsellerů a patřičný průmysl vydělá spousty peněz.
V roce 1980 jistý Robert Haas, béčkový tenisový trenér z Floridy prohlásil, že magie sportovního, a později i životního, úspěchu je v karbohydrátech a v optimalizaci elektrolytů a ….čím víc, tím lépe. Sehnal Martinu Navrátilovou, Jimmy Connorse a dalších pár sportovců, kteří napsali pochvalná vyjádření v jeho knize. Odpřisáhli, že by jejich výkon nebyl tím čím je díky této dietě a tři roky se o ničem jiném v USA nepsalo. Byla též samozřejmě sepsána “how to” kniha receptů /Robert Haas:Eat to win/. Mr.Haas byl pohledný chlapík se smyslem pro PR a celá tato akce vyšuměla,i s jeho mufinama a supplementama, zhruba do tří let, ikdyž webová stránka stále trvá. Samozřejmě, že diabetologové si oddychli a ono to s tou výkonnostní energií po předávkování cukrem, taky není to pravé. No, zkuste dneska přesvědčit někoho o karbohydrátové dietě!
O třicet let později, po opakujících se vlnách Atkinsových, Scardaleských,Zonových, YES,Raw, Stone age, Blood types apod. dietách, když se již zdálo, že tu již všechno bylo, nastoupila bezlepková dieta. Opakoval se i stejný scénář přísahajících celebrit a sportovců / americký ragbista Tom Brady, tenista Novak Djokovič, herečka Gwyneth Paltrow, herec Ryan Gosling apod/.Několik knížek se dostalo na New York Times seznam bestsellerů / např. D. Perlmutter- Brain on grain apod./. Tato dieta není nic nového a dlouhá léta ji znají lidé postižení tak zvanou celiakií /asi 0.8% populace/, tedy neschopností organizmu metabolizovat lepek tenkým střevem. Lepkové glykoproteiny tak volně pronikají do krve a mohou způsobit autoiimmunní reakci organizmu proti vlastním buňkám. Lepek, jinak také gluten, je podle Wikipedie, všeobecný název pro skupinu složitých a nestravitelných glykoproteinů (prolaminů), které se vyskytují ve většině rostlin z rodu trávovitých (Poaceae) jako například pšenice, ječmen, žito, oves, kukuřice, rýže, teff a mnohé další obilniny.. Všechny tyto glykoproteiny se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen obilnin, především pšenice/ až 80%/, žita a ječmene. Pro naše babičky platilo, že čím více lepku, tím lepší mouka a tím i tažené těsto a zároveň pěkná chlebová kůrka. Tedy čím víc lepku, tím líp. Tak to platilo po tisíce let, co homo sapiens sapiens začal pěstovat obilí. Ale to se všechno změnilo a zhruba od 2010 a lepek se stal takřka největším nepřítelem lidstva. Je pravda, že mimo celiaků mají někteří lidé lepkovou přecitlivělost /NCGS/. Prostě jim chleba nedělá moc dobře,ale jistě to nejsou celiaci a prostě chleba nebo jiné obiloviny nemusí. Americký komik a známý moderátor Jimmy Kimmel nedávno uvedl ve svém nočním televizním pořadu, jak zastavoval lidi na ulici a ptal se, jestli jsou na bezlepkové dietě a téměř všichni co dietu používali a vychvalovali, nevěděli ani co to je lepek. Podle posledních statistik zhruba 20-30% Američanů věří bezlepkové dietě a utratili v roce 2013-2014 kolem 23 miliard /a to v dolarech/ za bezlepkové produkty. Problém je ovšem v tom, že bezlepkové jídlo je na pokraji poživatelnosti a zcela zjevně chudé na některé vitaminy a minerály. Netrvalo to dlouho a začínaly se objevovat zprávy o škodlivých účincích striktní bezlepkové diety u lidí bez celiakie. Již od roku 2005, Americká Dietetická Společnost varuje, že bezlepková dieta způsobuje nedostatek nezbytných vitaminů a minerálů jako vitamin B komplex, vápník, železo, zinek, hořčík a především vlákninu /WebMD, 2015/ Vysoké procento karbohydrátů v dietě může způsobit dráždivý tračník / Gluten-Free Diet Good For Your Health? MNT, 2016./, otravu arsenikem nebo rtutí / Gluten-free diet may increase risk of arsenic, mercury exposure, Medicalnewstoday, 2017/. Zprávy z ověřených internetových serverů jsou alarmující / The truth about gluten, WebMD, How gluten free diet can be harmful, NutritionFacts.org, 5 Major risks of going gluten free, FitDay, apod./. Poslední zprávy indikují vývoj nebo zhoršení diabetu /typ 2/ /FoxNews 17.3. 2017/.
Závěrem, jste-li ochotní platit o 300 procent více za chuťově né příliš příjemné produkty, které rozhodně nevyřeší žádné problémy , nemáte-li celiakii, včetně nadváhy. Spíše naopak, můžete si zadělat na dost závažné zdravotní problémy, o kterých jsem se zmínil, pak je bezlepková dieta pro vás. A co se týká sportovců, zeptejte se dnes Novaka Djokoviče, který za posledních 6 měsíců nepostoupil ani do čtvrtfinále, ani jednoho tenisového turnaje, ve kterém hrál.
JM